Znam ekspresowy sposób na zmiękczenie masła. Wystarczy dosłownie kilka sekund

Dodano:
Chleb z masłem Źródło: Shutterstock / itor
Zdarzyło wam się, że chcecie szybko zrobić kanapki, a masło jest twarde jak skała? Ta sytuacja to w wielu domach poranna norma. Dlatego warto znać ten prosty sposób, który ekspresowo zmiękczy masło.

Kanapki na śniadanie czy kanapki do szkoły i pracy zwykle potrzebują masła. Dzięki niemu pieczywo nabiera smaku i nie jest takie suche. Co jednak zrobić, gdy zapomnimy wyjąć masło z lodówki na czas? Kiedyś po prostu rezygnowałam ze smarowania pieczywa. Teraz jednak znalazłam proste rozwiązanie tego problemu.

Jak przechowywać masło, by było miękkie?

By nie mieć rano problemu z twardym masłem, najlepiej trzymać je w maselnicy. To proste naczynie składające się z podstawki i pokrywki, które utrzymuje w miarę stabilną temperaturę i chroni masło przed dostępem powietrza i światła. Czynniki te bowiem nie wychodzą tłuszczowi na zdrowie. Dlatego zawsze warto wieczorem uzupełnić maselnicę porcją masła na następny dzień, a przynajmniej na poranek. Wtedy rano nie sprawi nam problemu z rozsmarowaniem na pieczywie.

Ekspresowe sposoby na zmiękczenie masła

Wszystkich zapominalskich chcę pocieszyć, że jest kilka sposobów na szybkie zmiękczenie masła. Niektórzy kładą je na talerzyku i wstawiają na chwilę do mikrofalówki. To jednak nie jest najlepsze rozwiązanie, bo ogrzewane w ten sposób masło bardzo szybko się topi.

Bezpieczniej jest pokroić je w cienkie plasterki, które dość szybko zmiękną. Dobrym pomysłem na zmiękczenie masła jest też nakrycie go dobrze ciepłą miseczką. Porcję chłodnego masła należy położyć na talerzyku i przykryć ceramiczną miseczką, ogrzaną wcześniej gorącą wodą.

Ja mam jednak jeszcze szybszy sposób na zmiękczenie masła. Potrzebną porcję smarowidła z lodówki wkładam do foliowego woreczka, zamykam i zanurzam na kilka sekund w naczyniu z ciepłą wodą. Temperatura wody powinna być ok. 30-35 stopni Celsjusza. Wyższa szybko roztopi powierzchnię masła.

Zamienniki masła do pieczywa

Jeśli zabraknie wam masła, pieczywo możecie posmarować też innymi produktami. Dobrze sprawdzą się tu np. kremowy serek, majonez czy dowolna pasta do pieczywa. Nie tylko świetnie nawilżą chleb lub bułki, ale też dodadzą kanapkom wyraźnego smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...